In de media wordt onzorgvuldig en misleidend beweerd dat de 'mysterieuze longziekte' te wijten is aan e-sigaretgebruik. Op basis van de feiten in deze Informatiesheet kan worden geconcludeerd dat deze bewering veel te kort door de bocht is.

 

De E-sigaret is niet bedoeld om te stoppen met ‘roken’

In tegenstelling tot wat men graag wil denken, is de elektronische sigaret niet bedoeld om te stoppen met ‘roken’ (al is dat technisch gezien wel het geval, omdat damp nu eenmaal geen rook is), maar als tabaksvervanger. Het is wel aangetoond dat wanneer men dampt, men minder  klassiek rookt, of geheel stopt met roken van klassieke sigaretten. Echter, de handeling van het roken blijft met het gebruik van de elektronische sigaret in stand. De E-sigaret schaart zich dan ook onder de noemer ‘genotsmiddelen’.

De werking en de ingrediënten van de Elektronische Sigaret

Een elektronische sigaret bestaat uit een batterij, een verdampelement en een liquidverstrekker. liquid is een gangbare naam voor dampvloeistof. De batterij zorgt voor spanning, waardoor het verdampelement heet kan worden. De liquid wordt door de hitte omgezet in damp. Merk hierbij op dat het geen verbranding is, maar verhitting. Deze damp bevat o.a. smaak- en geurstoffen. Het E-roken gebeurt met dezelfde handeling als met het klassieke roken. De liquid heeft als basis propyleenglycol (PG), een stof die niet carcinogeen is, zo blijkt uit de  carcinogenic potency test database van het Berkeley Lab. De stof is echter wel allergeen. Dat betekent dat je dus allergisch kunt zijn voor PG. Verder trekt PG water aan, waardoor je meer vocht verliest, en meer vocht tot je moet nemen. (drinken dus). Het lichaam breekt PG zelf af in melkzuur wat je in een exceptioneel geval aan de spieren kunt merken. De stof is in en in getest op de longen in een onderzoek van Dr. Oswald Hope Robertson van de  University of Chicago‘s Billings Hospital uit 1942. Hieruit bleek dat bij dierproeven PG een antibacteriële werking heeft en geen lange termijn risico’s met zich mee draagt. In een Zweedse studie uit 2010 lijkt er een link te zijn tussen PG en allergieën bij kinderen. Bij E-rokers is een droge keel vaak te wijten aan de PG component. PG is door de Amerikaanse Food and Drugs Agency (FDA) aangemerkt als ‘GRAS ‘(in zijn algemeenheid veilig voor gebruik in de voedsel en warenketen, behalve voor kattenvoer). Een alternatief is plantaardige glycol. E-liquid bevat ook geur- en smaakstoffen, deze chemische verbindingen, die een bepaalde smaak opleveren, zijn vervat in de bekende E-nummers, die we ook vaak tegenkomen op etiketten van onze voedingsmiddelen.

Nicotine in E-sigaretten

Nicotine is een natuurlijke insecticide, is giftig voor mens en dier, dodelijk bij hogere concentraties (niet rokers). Rokers bouwen een resistentie op. Nicotine heeft een verslavende werking. De stof is niet carcinogeen, maar wel toxisch. In E-sigaretten is deze stof de enige stof die men kan aanduiden als schadelijke component. Nicotine werkt nadelig voor het hart en vaatstelsel en kan de bloeddruk verhogen. De opname van de nicotine door het lichaam uit E-sigaretten werkt wat anders dan bij klassieke sigaretten. Bij de laatste komt de nicotine versneld onder invloed van de component ammonia in de bloedbaan. In E-sigaretten zit geen ammonia, en daardoor duurt het langer voordat de nicotine in de beoogde doseerhoeveelheid de bloedbaan kan bereiken. Overdosering is in de praktijk niet mogelijk. In theorie zou een E-roker achtereen, elke vijf seconden gedurende acht uur lang een teug van de E-sigaret moeten nemen, om een dodelijk niveau te bereiken. Lang daarvoor zal het lichaam al hebben geprotesteerd tegen de inname door middel van misselijkheid. E-liquid opdrinken is natuurlijk een ander verhaal. Dit kan snel funest zijn. Houdt de flesjes dampvloeistof die nicotine bevatten dan ook ver uit de buurt van kinderen! E-sigaretten kunnen ook voorzien zijn, of gevuld worden met nicotinevrije dampvloeistof. Kenmerkend is dat de smaak en geur van deze E-liquids wat minder sterk zijn, en vaak de zogenaamde ‘throathit’ (zeg maar het rookgevoel op de keel) ontbreekt. Hiervoor zijn additieven beschikbaar, zoals Herbal Liquid en Flash Liquids.

Bijwerkingen E-sigaret en E-roken

Het omschakelen van de klassieke sigaret naar de E-sigaret kan in het begin wat bijverschijnselen geven. Hoewel 58,8% van de geënqueteerden aangeeft geen negatieve effecten te hebben bemerkt, geeft bijna 10% aan, kwaaltjes te hebben, gerelateerd aan de omschakeling Ze noemen een droge keel, gevoelige tanden, droge lippen, schorheid, hoesten. Deze zaken worden genoemd als verschijnselen wanneer de E-roker net is begonnen. Diverse aspecten vallen ook onder de genoemde mondproblemen wat goed is voor 8,2%. Vaak gingen de verschijnselen na twee weken weer vanzelf weg, of na water drinken. 5,9% heeft een drogere huid gekregen of heeft andere huidproblemen gekregen na de omschakeling. De rest is verwaarloosbaar. Binnen de rubriek anders, vallen ook opmerkingen als beter ruiken van minder prettige luchtjes van andere mensen. Veel problemen die zijn genoemd, zijn echter niet te wijten aan het E-roken, maar juist aan het stoppen met klassiek roken. Betere doorbloeding en minder vervuiling leggen vaak door teer en nicotine vehulde problemen in de mond of aan het gebit bloot.  Positieve aspecten zijn: betere conditie, meer smaak, betere geur, meer longinhoud. Ook dit komt niet direct door de E-sigaret, maar ook weer door het stoppen met klassiek roken.

 

© 2013 - 2023 UNOroken | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.